Energiatehdas

Energiatehtaalla valitaan viisaasti
Ilmastoinfo kokoaa toista kertaa Energiatehdas-osion Kierrätystehtaan yhteyteen.

Ilmastoinfo auttaa kaupunkilaisia pienentämään hiilijalanjälkeään kannustamalla arjen ilmastotekoihin. Perinteinen valistus ja neuvonta eivät aikaansaa toivottua muutosta kaupunkilaisten päivittäisiin rutiineihin tai kulutustottumuksiin. Ilmastoinfo tuokin Energiatehtaalla käytännön kokeilujen ja kampanjoiden kautta esiin ratkaisuja, joiden avulla omia rutiineja ja kulutuskäyttäytymistä voidaan muuttaa ilmastoa vähemmän kuormittavaksi.

Kierrätystehtaan yhteydessä järjestettävän Energiatehtaan teemana tänä vuonna on energiatehokkuus sekä ruokahävikin pienentäminen. Energiatehtaan tavoitteena on tarjota ekologisia vaihtoehtoja arjen tilanteisiin. Energiatehtaalla ei ole perinteisiä näytteilleasettajapaikkoja flyereineen, vaan toiminnallisia rasteja, joissa informaatiota tarjotaan mukavan tekemisen lomassa.

Energiatehdas 2013 – näytteilleasettajat:


Fiksu vähentää ruokajätettä – Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY
HSY:n osastolla kuulet vinkkejä ruokajätteen vähentämiseksi ja saat mukaasi reseptejä, joilla valmistat ruoan rippeistä uuden aterian. Anna samalla lupaus ruokajätteen vähentämiseksi omassa arjessasi!
Osastolla saat lisäksi vastauksia lajittelupulmiin. Voit myös testata jätteiden lajittelutaitoasi pelaamalla Lajittelupeliä. Nappaa vielä mukaan lajitteluohjeet kotiin viemisiksi. Tervetuloa!
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä tarjoaa yli miljoonalle Helsingin seudun asukkaalle jäte- ja vesihuoltopalveluja sekä seudullista tietoa muun muassa ilmanlaadusta, ilmastonmuutoksesta ja asumisesta.
www.hsy.fi/fiksu
www.facebook.com/FiksuVahentaaJatetta


Valitse viisaasti – HSL
HSL:n osastolla saat tietoa viisaasta liikkumisesta. Osallistu samalla kulkutapakyselyyn, jossa kaikkien vastanneiden kesken arvotaan taittopyörä. Kokeile myös HSL:n Matka-aikakarttapalvelua, saat palkinnoksi suklaapatukan.
Helsingin seudun liikenne (HSL) on kuntayhtymä, joka vastaa jäsenkuntiensa joukkoliikenteen suunnittelusta, tilaamisesta ja matkustajainformaatiosta sekä koko Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Jäsenkuntia ovat Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Kerava, Sipoo ja Kirkkonummi. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehdään vuosittain 336 miljoonaa matkaa, mikä on noin 60 % kaikista Suomen joukkoliikennematkoista.
HSL tekee jäsenkuntiensa alueella liikkumisen ohjausta, jolla pyritään edistämään kestävien kulkumuotojen käyttöä (viisasta liikkumista). HSL-alueen asukas tekee noin kolme matkaa päivässä, josta tulee noin tuhat matkaa vuodessa. Kulkutapavalinnoilla on siten iso merkitys niin ympäristölle, yhteiskunnalle, liikenteen sujuvuudelle kuin henkilökohtaiselle taloudelle ja terveydelle.
http://mak.hsl.fi/
www.hsl.fi


Säästä watti – Helsingin Energia
Helsingin Energia tarjoaa asiakkailleen maksuttoman Sävel Plus -palvelun, josta näet oman energiankulutuksesi tuntitasolla. Palveluun voit kirjata omia tavoitteita energiankulutuksellesi ja seurata niiden toteutumista. Voit myös vertailla omaa kulutustasi muihin samantyyppisiin talouksiin.
Sävel Plussassa näkyvät sähkön, kaukolämmön ja kaukojäähdytyksen kulutustiedot. Tule ständillemme niin neuvomme, miten otat palvelun käyttöösi.
Helsingin Energia myy sähköä kaikkialle Suomeen. Kaukolämmön piirissä on yli 90 % Helsingin lämmitettävästä rakennuskannasta. Kaukojäähdytys laajenee voimakkaasti Helsingissä.
Tavoitteenamme on hiilineutraali tuotanto vuoteen 2050 mennessä. Merkittävät panostukset energiatehokkuuteen ja uusiutuvaan energiaan vievät meitä kohti tätä päämäärää. Pyrimme maksimoimaan energiatehokkuuden koko ketjussa tuotannosta kulutukseen. Energian käyttäjien opastaminen energian tehokkaaseen käyttöön on keskeinen osa energiatehokkuutta lisääviä toimiamme.
www.helen.fi


Rakennetaan puutarha!
Rakennetaan puutarha! -taidekasvatusprojektissa lapset ja nuoret suunnittelevat kaupunkiviljelypuutarhan yhdessä arkkitehtien, maisema-arkkitehtien ja puutarhasuunnittelijoiden kanssa. Lapset suunnittelevat paviljongin työskennellen pienoismallien ja arkkitehtipiirustusten kanssa.
Paviljonki pystytetään kesäkuussa 2013 Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon väliselle tontille. Paviljonki toimii lastenkulttuurin tapahtumapaikkana kesän ajan. Paviljongissa pidetään lasten viljelykursseja, sekä annetaan tilat lastenkulttuurille, kuten konsertteille, esityksille sekä työpajoille.


Kasvata itse! Kasviteltta ja Lasten ja nuorten puutarhayhdistys ry
Kasviteltta ja Lasten ja nuorten puutarhayhdistys ry esittäytyvät Energiatehtaalla. Osastolla pääset kylvämään yrttejä, salaatteja, leikkimään ja osallistumaan viherseinän rakentamiseen. Lasten ja nuorten puutarhayhdistys järjestää lasten viljely- ja ympäristötaidetoimintaa Kumpulan historiallisella koulupuutarhalla. Kasviteltta on Emerald Growth Innovation oy:n innovaatio.
Kasviteltan ja Lasten ja nuorten puutarhayhdistyksen yhteinen osasto on Kaapelitehtaan sisäpihalla.


Lue ja vapauta - Bookcrossing
BookCrossing on maailmanlaajuinen kirjojen ystävien yhteisö, jossa kirjoja “vapautetaan” jättämällä niitä julkisille paikoille kenen tahansa ohikulkijan löydettäväksi. Ajatuksena on, että kirjojen tarkoitus on tulla luetuiksi eikä pölyttyä hyllyssä. Ennen vapauttamista kirjalle annetaan BCID-tunnus, jolla sen löytäjä voi tehdä löytöilmoituksen www.bookcrossing.com -sivustolla. Näin kirjan matkaa voi seurata. Löytöilmoituksen voi tehdä halutessaan nimettömänä, mutta jäseneksi liittyminenkään ei maksa mitään.

Jäsenet saavat halutessaan sähköpostiinsa ilmoituksen tietyllä alueella vapautuneista kirjoista. Niiden metsästäminen on monista hauskaa, vaikka joku toinen ehtisikin löytää kirjan ensin. Bookcrossarit myös lähettävät kirjoja toisilleen ja vaihtavat niitä tapaamisissa, joita pääkaupunkiseudulla on 1-2 kertaa kuussa. Suomenkielinen keskustelufoorumi on osoitteessa http://www.bookcrossing.com/forum/30


Pelaa päästöpalikat pienemmiksi – Kuluttajien energianeuvonta (Helsinki – Espoo – Vantaa) ja Helsingin kaupungin Ympäristökeskus

Tiedätkö sinä, minkälaisilla valinnoilla voit vaikuttaa hiilijalanjälkeesi? Ovatko juustolla suuremmat ympäristövaikutukset kuin lihalla vai meniköhän se toisin päin? Entä miten voisit vaikuttaa sähkölaskusi suuruuteen ja mistä oikeastaan maksat? Oletko sinä selvittänyt tiesi lamppuviidakossa? Paljonkohan niitä kilowattitunteja kuluikaan kuussa…

Jäikö jokin asia askarruttamaan? Kuluttajien energianeuvonta auttaa yhdessä Helsingin, Vantaan ja Espoon ympäristökeskusten kanssa sinua löytämään vastaukset yllämainittuihin kysymyksiin. Olemme oppaasi tiellä kohti kestävämpää elämäntapaa.

Tervetuloa keskustelemaan ja pelaamaan päästöpalikat pienemmiksi!
http://www.energiaopas.fi/
http://www.hel.fi/hel2/ymk/elamantapa/


Energiatehtaan järjestää Ilmastoinfo. www.ilmastoinfo.fi, facebook.com/ilmastoinfo
Facebook-event