KIERRÄTYSTEHDAS 2015

Kierrätystehdas järjestettiin nyt kahdeksatta kertaa Helsingin Kaapelitehtaalla 25.-26.4.2015.
Tapahtuma houkutteli paikalle noin 9500 kävijää kahden aurinkoisen kevätpäivän aikana, joka oli n. 1500 vähemmän kuin edellisvuonna.

Merikaapelihallissa oli noin 70 yritystä esittelemässä omaa toimintaansa ja myymässä tuotteitaan.
Parvella oli erilaisia työpajoja joihin osallistuminen oli pääasiassa maksutonta. Pajoissa pystyi itse tekemään esimerkiksi messumatosta säilytyslaatikon, muotoilemaan t-paidan uusiksi tai askartelemaan oman aurinkolaturin. Mahdollisuus oli myös tehdä tarroja ja painatuksia vinyylileikkurin avulla tai koruja trikoo- ja lakanakuteista sekä kierrätyspaperista ja -kartongista. Lisäksi sai viimeistellä keskeneräiset käsityöt ja oppia miten tehdä uusia herkkuja ruuantähteistä.

Uutuutena oli Kaapelitehtaan sisäpihan päätyyn yhteistyössä Ilmastoinfon kanssa toteutettu Fillarimaailma, joka esitteli erilaisia pyöräilyyn liittyviä ratkaisuja, tuotteita ja aktiviteetteja. Sisäpihalla oli tarjolla myös sähkö- ja elektroniikkaromun sekä vaarallisen jätteen keräyspisteet.

Ilmaistori oli jälleen suosituimpia kokonaisuuksia Kierrätystehtaassa. Torille sai tuoda itselle tarpeettomia vaatteita sekä tavaroita ja viedä maksutta mukanaan mitä halusi. Ennakkoon tavaraa Ilmaistorille lahjoittivat Kaapelitehtaan vuokralaiset ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy.

Tapahtumasta päätettiin jättää esiintymislava tänä vuonna kokonaan pois. Tällä tavalla näytteilleasettajapaikkojen määrää saatiin kasvatettua ja näin kaikki halukkaat mahtuivat tapahtumaan mukaan.

Samaan aikaan Kierrätystehtaan kanssa oli Kaapelitehtaalla jo kolmatta kertaa Pro luonnonkosmetiikka ry:n järjestämä Luonnonkaunis-tapahtuma jossa esillä satoja luonnonkosmetiikkatuotteita. Kaapelitehtaan Puristamossa järjestetyssä tapahtumasta oli mukana kymmeniä alan yrityksiä siellä vieraili tuhansia kävijöitä viikonlopun aikana.

Vuoden 2015 -tapahtuman yhteistyökumppaneina olivat llmastoinfo, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy, Kiinteistö Oy Kaapelitalo, Basso, Pure Waste Textiles, Globe Hope, Pro Kädentaitajat ry, Fida lähetystorit sekä Suomen Sosiaalifoorumi.

Lataa Kierrätystehdas 2015 -tapahtuman tuotantoraportti (PDF, 4,8 MB)

KIERRÄTYSTEHDAS 2014

Kierrätystehdas järjestettiin jo seitsemättä kertaa Helsingin Kaapelitehtaalla 26.-27.4.2014. Merikaapelihallin ja sisäpihan täyttänyt tapahtuma keräsi ennätykselliset 11 000 kävijää viikonlopun aikana.

Näytteilleasettajina oli mukana yli 70 yritystä joiden valikoimasta löytyi tuhansia kierrätysmateriaaleista tai muuten ekologisin menetelmin valmistettuja tuotteita. Tänä vuonna mukana oli myös vintage- ja second hand -tuotteita,sekä neljä ruoanmyyntipistettä. Uutuutena oli yhteisötaiteilija Kaisa Salmen luoma Roinasauna ja bloggaajakirppis, jonka suosio yllätti myös järjestäjät, sillä ensimmäiset asiakkaat saapuivat jonottamaan jo tuntia ennen kirpparin avaamista.

Suositulle Ilmaistorille sai tuoda itselle tarpeettomia vaatteita sekä tavaroita ja viedä maksutta mukanaan mitä halusi. Ennakkoon tavaraa Ilmaistorille lahjoittivat Kaapelitehtaan vuokralaiset, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy ja Yhteisvastuukeräys.

Tapahtuman työpajoissa valmistui mm. tekstiilikoruja vanhoista kravateista. Kullankaivajien työpajassa vanhoista tietokoneista kaivettiin esiin kultaa, mikä muistutti jännittävyydessään kullanhuuhdontaa. Fillaripajassa pistettiin lähes 100 pyörää kevätkuntoon. Tapahtumassa kerättiin myös vapaaehtoista ulospääsymaksua, jolla tarjottiin kävijöille mahdollisuus tukea tapahtumaa.

Lavaohjelmassa nähtiin muoti- ja työnäytöksiä, keskustelupaneeleita, haastatteluja ja kilpailuja. Lavaohjelma kuvattiin usealla kameralla, jolloin sitä pystyi seuraamaan livenä netistä ja kaikki ohjelmat koostettiin myös jälkeenpäin yhdistyksen Youtube-tilille. Kolmatta kertaa järjestetyn EkoDesign-kilpailun voitti suunnittelija Laura Saarivuori-Eskola työllään “Pennipallo”. Voittajatyö oli kaulakoru, joka on valmistettu suomalaisista viidenkymmenen pennin kolikoista.
Pro luonnonkosmetiikka ry järjesti Kaapelitehtaan Puristamossa ja Valssaamossa luonnonkosmetiikkamessut, jossa monet kokivat löytämisen riemua huomatessaan, miten ekokosmetiikan tuotevalikoima on laajentunut.

Vuoden 2014 -tapahtuman yhteistyökumppaneina olivat lmastoinfo, Punaisen Ristin Kontti, Varusteleka, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy, Kiinteistö Oy Kaapelitalo, Basso, Weecos ja AstuButiikkiin.fi.
Tapahtumaa avustivat Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Helsingin kulttuurikeskus.

Lataa Kierrätystehdas 2014 -tapahtuman tuotantoraportti (PDF, 5MB)

KIERRÄTYSTEHDAS 2013

Kierratystehdas-tapahtuma järjestettiin 4.-5.5.2013 jo kuudetta kertaa Helsingin Kaapelitehtaalla. Merikaapelihallin ja sisäpihan täyttänyt, seka Turbiinisaliin laajentunut tapahtuma keräsi paikalle yli 10 000 kävijää pääasiassa Helsingistä ja ympäryskunnista. Näytteilleasettajina oli 45 yritystä, jotka myivät mm. ekologisesti ja eettisesti valmistettuja designtuotteita, 10 alan muuta toimijaa sekä yli 10 erilaista työpajaa.

Kierrätystehtaan yhteydessä jarjestettiin jälleen Ilmastoinfon koordinoima Energiatehdas-tapahtuma, jonka teemana olivat tänä vuonna energiatehokkuus seka ruokahävikin pienentäminen. Uutuutena oli Kaapelitehtaan Turbiinisalissa la 4.5.2013 yhteistyössä Savonlinnan kansainvälisten luontoelokuvafestivaalien kanssa järjestetyt ilmaiset elokuvanäytökset sekä Osuuskunta Oman maan kahvila, ravintola ja luomukauppaosasto.

Samalle viikonlopulle onnistuttiin siirtämään myös aikaisemmin Finlandia-talossa järjestetyt Luonnonkaunis-messut. Pro luonnonkosmetiikka ry:n järjestämä tapahtuma esitteli luonnonkosmetiikkaa, ekokosmetologeja ja -kampaajia ja tapahtumapaikkana olivat Kaapelitehtaan Puristamo ja Valssaamo.

Yhtenä suurimmista vetonauloista oli jälleen “tuo tai vie” -periaattella toimiva ilmaistori, jossa tavarat vaihtoivat omistajaa ilman rahaa. Ilmaistorille lahjoittivat ennakkoon tavaraa Kaapelitehtaan vuokralaiset, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy ja Kampin löytötavarapiste. Yli jääneet tavarat toimitettiin Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskukseen.

Tänä vuonna tavaran lahjoittajien joukossa oli myos julkkiksia, jotka kertoivat etukäteen luovuttamiensa tavaroiden tarinan lyhyissä videohaastattelussa. Ilmaistorin yhteydessä oli myös kuvauspiste, jossa sai käydä esittelemässä tapahtumasta tehtyjä löytöjä. Kuvat koostettiin Kierrätystehtaan Facebook-sivuille tehtyyn kansioon.

Lavalla nähtiin 5 muotinäytöstä kumpanakin päivänä, 2 keskustelupaneelia seka lyhyitä tietoiskuja. Kaapelitehtaan sisäpihalla oli fillarinkorjaus- ja nikkarointipajat, ruoanmyyntipiste, kahvila, sähko- ja elektroniikkaromun keräyspiste, kasvien viljelyä, sekä tekstiilien vastaanottopiste.

Tapahtumassa jarjestettiin jälleen naytteilleasettajille suunnattu EkoDesign 2013 -kilpailu, jonka voittajaksi selviytyi Jussi Kontion suunnittelema kuvankaunis öljylamppu. Trash Queen –suunnittelukilpailun teemana oli tänä vuonna työpukeutuminen. Kilpailun voittajaksi valittiin Virve Balk työllaan Uniformiss.

 Lataa Kierrätystehdas 2013 -tapahtuman tuotantoraportti (PDF, 8,3 MB)

KIERRÄTYSTEHDAS 2012

Kierrätystehdas-tapahtuma järjestettiin 5.-6.5.2012 jo viidettä kertaa Helsingin Kaapelitehtaalla. Merikaapelihallin ja sisäpihan täyttänyt tapahtuma keräsi paikalle lähes 10 000 kävijää pääasiassa Helsingistä ja ympäryskunnista. Tapahtuma oli avoinna la-su klo 10-17 ja sinne oli vapaa pääsy. Näytteilleasettajina oli n. 60 yritystä, jotka myivät mm. ekologisesti ja eettisesti valmistettuja designtuotteita, 15 alan muuta toimijaa, kuten Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy, Ilmastoinfon näytteilleasettajat ja ekokosmetiikka yrittäjät, 2 ruokamyyjää, kahvila, mehubaari ja 6 työpajaa.

Uutuutena Kierrätystehtaan yhteydessä järjestettiin Ilmastoinfon koordinoima Energiatehdas-tapahtuma, jonka teemana olivat energiatehokkuus sekä pyöräilyn edistäminen. Energiatehtaan näytteilleasettajille varattiin oma kokonaisuus Merikaapelihallista ja tavarapyöräilyä ja muita erikoispyöriä pääsi testaamaan Kaapelipuistossa. Ekokauneusosasto tarjosi edellisvuoden tapaan luonnonkosmetiikkatuotteita ja intialaista päähierontaa.

Yhtenä suurimmista vetonauloista oli jälleen “tuo tai vie” -periaattella toimiva ilmaistori, jossa tavarat vaihtoivat omistajaa ilman rahaa. Suosituimpia tuotteita olivat vaatteet ja kirjat, joita liikkui torin läpi tuhansia. Yli jääneet tavarat toimitettiin Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskukseen. Lavalla nähtiin muoti- ja työnäytöksiä sekä tietoiskuja. Sisäpihalla kerättiin myös sähkö- ja elektroniikkaromua sekä metallia.

Tapahtumassa järjestettiin myös näytteilleasettajille suunnattu EkoDesign 2012 -kilpailu, Trash Queen -suunnittelukilpailu ja kävijäkyselyn yhteydessä arvottiin yhteystietonsa jättäneiden kesken näytteilleasettajien tuotepalkintoja. Kilpailun voitti Oskari Nukarisen OplusMonG design Oy:lle suunnittelema YöPinna.

Lataa Kierrätystehdas 2012 – tapahtuman tuotantoraportti (PDF 5,3 MB)

KIERRÄTYSTEHDAS 2011

Kierrätystehdas järjestettiin 7.-8.5.2011 Helsingin Kaapelitehtaalla. Merikaapelihallin ja sisäpihan täyttänyt tapahtuma keräsi paikalle 9000 kävijää pääasiassa Helsingistä ja ympäryskunnista. Tapahtuma oli avoinna la-su klo 10-17 ja sinne oli vapaa pääsy. Näytteilleasettajina oli 50 yritystä  jotka myivät mm. ekologisesti ja eettisesti valmistettuja designtuotteita, 15 alan muuta toimijaa, kahvila, 3 ruokamyyjää ja 6 työpajaa.

Vetonaulana oli jälleen “tuo tai vie” periaattella toimiva ilmaistori, jossa tavarat vaihtoivat omistajaa ilman rahaa. Lavalla nähtiin muoti- ja työnäytöksiä sekä tietoiskuja. Sisäpihalla kerättiin sähkö- ja elektroniikkaromua ja joukossa esiintyi muutama trubaduurikin. Lauantaina järjestettiin Turbiinisalissa laadukas energia-aiheinen seminaari ja koko tapahtuman viestintämateriaali tehtiin ensimmäistä kertaa sekä suomeksi että englanniksi.

Tapahtuman järjesti nyt ensimmäistä kertaa voittoa tavoittelematon Kierrätystehdas ry.  Tuotantovastuu siirtyi syksyllä 2010 pois Kiinteistö Oy Kaapelitalolta ja vuoden 2011 tapahtuma kasattiin pääasiassa vapaaehtoisvoimin. Pääyhteistyökumppaneina oli Kiinteistö Oy Kaapelitalo ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy. Tuotantotukea saatiin myös Taiteen keskustoimikunnalta. Kierrätystehdas järjestetään seuraavan kerran Kaapelitehtaalla 5.-6.5.2012.

Lataa Kierrätystehdas 2011 – tapahtuman tuotantoraportti (PDF-3MB)

KIERRÄTYSTEHDAS 2010

Kierrätystehdas järjestettiin kolmatta kertaa 24.-25.4.2010. Tapahtuma keräsi Kaapelitehtaan Merikaapelihalliin viikonlopun aikana yhteensä yli 7500 kävijää.

Kolmatta kertaa järjestettävä Kierrätystehdas oli entistä laajempi. Myyntitorilla esittäytyi yli 80 yritystä. Kierrätys- ja luonnonmukaisista materiaaleista valmistettuja tuotteita löytyi Merikaapelihallin kahdesta kerroksesta. Eniten tarjolla oli vaatteita, koruja ja laukkuja. Lavalla nähtiin suuri muotinäytös, johon osallistui yli 30 näytteilleasettajaa.

Suositulle Tavaratorille sai tuoda itselle tarpeettomia tavaroita ja viedä maksutta mukanaan mitä halusi. Nopeimmin kiersivät vaatteet ja kirjat. Yli jääneet tavarat toimitetaan Kierrätyskeskukseen. Ohjelmaan kuului myös työpajoja, joissa tehtiin vaatteita ja koruja ja hyödynnettiin Tavaratorilta löytynyttä materiaalia. Tietotorilla saattoi tutustua kierrätys- ja ympäristöjärjestöjen toimintaan.

Lauantaina palkittiin Kierrätystehtaan Risain 2010 -kilpailun voittajatyö, Olli Erkkilän Kosmos-polkupyörä. Kierrätystehdas oli jälleen osa valtakunnallista Nuukuusviikkoa, joka keskittyi kulutuksen vähentämiseen.

Kuvia osoitteessa www.flickr.com/kierratystehdas

KIERRÄTYSTEHDAS 2009

Kierrätystehdas järjestettiin toista kertaa 25.-26.4.2009. Tapahtuma keräsi molempina aukiolopäivinään Merikaapelihalliin yhteensä noin kuudentuhannen hengen kävijämäärän.

Kierrätystehtaalla saattoi tutustua kierrätys- ja ympäristöjärjestöjen toimintaan ja tehdä työpajoissa kierrätyskäsitöitä. Myyntitorilta sai kierrätysmateriaalista valmistettuja uusiodesigntuotteita. Mukana oli yli 50 näytteilleasettajaa, joista valtaosa oli kierrätysdesignyrityksiä. Noin puolet näytteilleasettajista oli pääkaupunkiseudun ulkopuolelta.

Vilkkaimmin Tavaratorilla kiersivät kirjat, vaatteet, lelut ja keittiötarvikkeet. Yli jääneet tavarat toimitettiin edelleen kiertoon Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus Oy:öön.

Lauantaina 25.4. tapahtumassa palkittiin Kierrätystehtaan Risain-kilpailun 2009 voittaja. Voittajatyö on puuvärikynän palasista tehty koru nimeltään Koru – Värihelmiä. Tekijä on Elli Saarinki Joensuusta. Kierrätystehdas oli tänä vuonna osa valtakunnallista Nuukuusviikkoa. Kaapelin Pannuhallissa oli samaan aikaan 25.-26.4. Kestovaippayhdistyksen Lempeän lastenhoidon viikonloppu.

Kuvia osoitteessa www.flickr.com/kierratystehdas

KIERRÄTYSTEHDAS 2008

Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa 3.-4.5.2008. Kaksipäiväinen Kierrätystehdas keräsi aukiolopäivinään Merikaapelihalliin yhteensä yli neljäntuhannen hengen kävijämäärän.

Kierrätystehtaalla saattoi tutustua eri ympäristö- ja kansalaisjärjestöjen toimintaan Tietotorilla, hankkia Myyntitorilta kierrätysmateriaaleista valmistettua uusiodesignia sekä tuunata ja puuhata omin käsin lukuisissa työpajoissa. Yksi tapahtuman vetonauloista oli Vaihtotori, jonne kävijät saivat tuoda itselleen tarpeettomia tavaroita ja viedä maksutta mukanaan mitä halusivat. Vilkkaimmin Vaihtotorilla kiersivät kirjat ja levyt sekä aikuisten ja lasten vaatteet. Yli jääneet tavarat toimitettiin edelleen kiertoon Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus Oy:lle sekä Työ&Toiminta ry:lle.

Kuvia osoitteessa www.flickr.com/kierratystehdas