Työpajat

Kierrätystehdas-tapahtuman työpajat vuonna 2015 (aakkosjärjestyksessä): 

    Aurinkolaturipaja / Ilmastoinfo & Janne Käpylehto
Oletko kiinnostunut tuottamaan oman sähkösi aurinkoenergian avulla? Työpajassa perehdytään aurinkoenergian toimintaperiaatteisiin hauskojen esimerkkien avulla ja lisäksi osallistujat pääsevät rakentamaan ikiomat aurinkolaturinsa, joilla voi ladata puhelimen sekä muita USB-sähköä käyttäviä laitteita niin kotona kuin vaikkapa mökilläkin. Kaupallisiin, valmiisiin ratkaisuihin verrattuna laitteessa on hyvin tehokas (10 wattia) aurinkopaneeli, joten laitteiden lataus onnistuu heikommallakin auringonpaisteella. Osallistujat saavat laturit kotiinsa työpajan jälkeen materiaalikulujen hinnalla. Työpajaan voivat osallistua kaikki aiheesta kiinnostuneet, eikä ennakko-osaamista vaadita. Pajan ohessa on myös muita hauskoja kokeiltavia härveleitä, kuten pienoisjunarataa pyörittävä pomppulattia sekä kännykkään sähköä tuottava vanha rukki. Työpajan ohjaajana on ilmastoteoistaan palkittu energia-asiantuntija Janne Käpylehto.
Alle 15 -vuotiaat mielellään vanhempien seurassa. Materiaalikulut 49,60 e/ hlö.
Ilmoittautumiset linkkiin http://goo.gl/forms/lZhYGTbCx1 to 9.4. mennessä!
    Kierrätyspaperi- ja kartonkityöpaja: kolikkokukkarosta lyhtyihin / Nuorisoasiainkeskus
Tule opettelemaan uusia taitoja ilmaiseen paperi-kartonkityöpajaan!
Voit opetella tekemään seuraavaa:
Mehutölkeistä kolikkokukkaron.
Helmiä paperisuikaleista pyörittelemällä voit koota ranne- tai kaulakorun tai rakentaa niistä koristeen vaikka ikkunaan.
Lyhtyjä ja lahjapussukoita vanhojen kirjojen sisälehdistä, aikakausilehdistä tai kartongista ja joilla voit vaikka juhlistaa synttäreitä tai koristella omaa huonetta. Materiaaleina käytämme pääasiassa erilaisia kierrätyspapereita; mainoksia, lehtien kansia, vanhojen kirjojen sisälehtiä, joita voit hakea Kierrätystehtaan omalta Ilmaistorilta työskentelyyn. Puhtaita, värikkäitä mehutölkkejä voit tuoda mukana kotoa. Kaikenikäisille. Osallistumiskielet: suomi, englanti.
    Pyöräpajan huoltopiste / Pyöräpaja ry
Pyöräpaja ry. pitää Kierrätystehtaan pihalla huoltopistettä, jonne voi tulla itse korjaamaan ja huoltamaan polkupyöräänsä. Paikalla on mekaanikkoja valmiina antamaan neuvoja korjaustoimenpiteissä. Käytössä on yleisimmät ja erikoisemmatkin työkalut, öljyjä ja rasvoja sekä pienvaraosia. Osallistumiskielet: suomi ja englanti. Ei osallistumismaksua tai ennakkoilmoittautumisia. Kiireisemmät saavat myös pienet vaivat korjattua maksua vastaan. Pikainenkin keväthuolto tekee ihmeitä pyörän kulkuun! Huoltojen hinnat: 10, 20 ja 30 euroa riippuen työn määrästä. Tuotto käytetään Pyöräpaja ry:n toiminnan ylläpitämiseen. Pyöräpaja ry:n tarkoitus on tarjota tilat polkupyörien huoltamiselle ja taitojen jakamiselle. Kaikille avoin tee-se-itse -pyöräpaja sijaitsee Helsingin Kalasatamassa.
    REMAKE Pajat / Remake Ekodesign Oy
Remake Ekodesign on uusiotuotannon edelläkävijä ja on nyt kunnostautunut pajatoiminnoissa. Ensimmäinen kollektiivin järjestämä klusteripaja pidettiin Kaapelin Joulussa.
Pajalla voi koko viikonlopun ajan tehdä veloituksetta monia asioita!
Tällä kertaa mukaan pakataan messumattopajaa, jossa joulun aikaan säilytyslaatikot olivat hittituote. Mukana on myös oma-projektipaja osuus niille, jotka jo taitavat ja vaatevallankumouksen tahtiin luotu viime vuotinen Paulan ja Outin TrashionRemade-mallisto, jossa vanhat t-paidat saavat uuden muodon.
Super mielenkiintoa herättää VILMURI by Vilma Wallinmaan DIY-sukkahousupaja!!
Lisäksi on tiedossa tämän vuoden vaatevallankumouksen kunniaksi vielä yllätyspaja, mutta siitä tuonnenpana. Pajojen tarkemmat tiedot:
REMAKEN pajoille ei ole ennakkoilmoittautumista eikä osallistumismaksua.
Pajojen suositus ikäraja on 9-vuotta mutta nuoremmatkin voivat osallistua vanhemman seurassa. Kielet: suomi, englanti
Auikoloajat: Kaikki muut pajat ovat auki koko Kierrätystehtaan ajan lukuunottamatta Vilmurin sukkahousupajaa, joka on avoinna: la klo 12.00-14.30
ja su klo 15-17.
Pajojen vaatimustaso näkyy alla 1. REMAKEN Messumattopaja:
Voit tulla tekemään pajalle vanhasta messumatosta läppärisuojan, kännykotelon, sisustuslaatikon tai omavalintaisen tuotteen taitojesi mukaan. Käytetyn messumaton tarjoaa Kierrätystehdas ry.
Pajan vaatimustaso: */** 2. REMAKEN TrashionRemade-mallisto:
Pajalla voit tehdä vanhoista t-paidoista malliston kahdeksasta tuotteesta mieleisesi. Tuotteina mm. paita, hame, turbaani ja laukku. Voit tähän pajaan tuoda omat materiaalit tai käyttää Remaken materiaalia.
Pajan vaatimustaso: */**** 3. REMAKEN Oma-Projekti:
Voit tuoda mukana tai tehdä löydön Kierrätystehtaan ilmaistorilta ja tulla luomaan siitä meidän ohjauksella minkä tahansa tuotteen, jonka mielikuvituksesi luo tai korjata kotona kaapissa lojuneet farkut.
Pajan vaatimustaso: *>> 4. REMAKEN Vaatevallankumous projektipaja RemakeBaby
RemakeBaby on Remaken toinen vaatevallankumous-mallisto ja se toteutetaan yhteistyössä Nanson kanssa. Mallistoon kuuluu sarja vauvanvaatteita, joita on Remaken ammattilaisten toimesta päivitetty ja hiottu vielä paremmin toimiviksi. Nyt voit tulla luomaan Nanson leikkuujätteestä omalle tai kaverin vauvalle kivan vaatteen.
Pajan vaatimustaso: ***/**** 5. Vilmuri by Vilma Wallinmaa sukkis painopaja:
Pajassa on käytössä muutamia valmiitakin kuviomalleja. Suositeltavaa on, että tuot paikalle omat, yksiväriset sukkahousut tai leggingsit taiteiltavaksi. Kaiva siis kaapin perältä juuri ne tylsät, jotka ovat odotelleet käyttöä tyhjän panttina! Saatavilla on myös joitain lahjoituksia VILMURIn varastoista, mutta emme voi taata niiden riittävyyttä tai oikean koon löytymistä.
    Tarra- ja painatuspaja / Kaupunkiverstas/Helsingin kaupunginkirjasto
Kaupunkiverstaan työpajasas voi tehdä itse tarroja ja painatuksia vinyylileikkurin avulla. Mukaan voi tuoda omia t-paitoja ym. joihin haluaa tehdä painatuksen. Näytteillä myös Kaupunkiverstaan 3D-tulostin. Osallistumiskielet suomi, englanti, ruotsi.
Ei osallistumismaksua tai ennakkoilmoittautumista.
    Trikoo- ja lakanakudepaja / Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus, Kädentaitopalvelu Näprä
Kierrätyskeskuksen Näpräpajassa otetaan monipuolisesti hyötykäyttöön trikoo- ja lakanakuteet! Voit valmistaa kuteista vaikka erilaisia kaulanauhakoruja, joihin voit lisätä helmiä, nappeja tai muita kierrätysmateriaaleja. Myös lemmikeille valmistuu kuteista kivoja räsyleluja. Kotiin ja terassille kierrätystekstiileistä saa mainiosti uutta, pannun- tai ruukunalusia, säilytysrasioita tai vaikka mitä. Mielikuvitus on nyt rajana! Tekniikoina voidaan käyttää punontaa, virkkausta ja käsinompelua. Mallityöt ovat sopivia koko perheelle.
Paja on maksuton ja järjestetään tauotta molempina tapahtumapäivinä klo 11–13 ja 14–16.
    Työväenopiston työpaja / Helsingin kaupungin suomenkielinen työväenopisto
Työväenopisto mukana Kierrätystehdas 2015 tapahtumassa
Helsingin työväenopisto osallistuu kevään Kierrätystehdas 2015 -tapahtumaan Kaapelitehtaalla la–su 25.–26.4.2015 klo 10–17. Opiston osastolla tarjolla on mm. pianonsoiton opiskelutuokioita, tallukkaan valmistusnäytös, kotitalousjätteen ja tekstiilien uusiokäyttöideoita, tietokilpailu älypuhelimella pelaten, kierrätyskirjoja, zero waste -jätteen tuottamisen vähentämisideoita sekä kierrätysteemaisia näyttelyitä ja -keräyksiä. Opiston ohjelmaa Kierrätystehtaalla 2015:
Tallukkaan valmistuksen työnäytös la klo 12–16
Uusiokäytä tekstiilimateriaalia -työpaja la–su klo 10–17
Kierrätä kieliä kilpaillen: Kahoot -tietokilpailu la–su klo 12, 14 ja 16
Biojäte- ja istutuspussien taittelua la–su klo 10–17
Pianonsoitonopetusta la klo 10–17 Uusiokäytä tekstiilimateriaalia -työpaja la–su klo 10–17
Työväenopiston osastolla voi kokeilla, mitä uutta voi valmistaa käytetyistä tekstiileistä erilaisin tilkkutyömenetelmin. Kokeile tilkkutekniikoita tai ompele itsellesi kierrätysmateriaalista säilytyspussi.
Tallukkaan valmistuksen työnäytös la klo 12–16
Työnäytöksessä näet, miten syntyy kätevä ja nykyaikanakin moderni käyttöjalkine tallukas. Tallukas on erilaisista kierrätyskankaista moninkertaiseksi tikattu kansanomainen jalkine. Opi tallukkaan valmistuksen eri työvaiheita ja näe monenlaisia tallukasvaihtoehtoja.
Kierrätä UFOT = keskeneräiset käsityöt: Nyt on aika siivota kaapit ja laittaa itselle turha tavara kiertoon. Voit tuoda opiston osastolle keskeneräisiä käsitöitä eli UFOJA. (UFO = UnFinished Object). Järjestämme syksyllä Kaapelitehtaalla kurssin, jossa käytämme materiaalina kesken jääneitä käsitöitä. Mielellämme kuulisimme myös käsityösi tarinan. Jätä se kesken jääneen käsityön mukana. Kurssin jälkeen töitä ja tarinoita on nähtävinä vitriininäyttelyissä Kaapelitehtaalla ja käsityönopetuksen blogissa www.opistostakasin.fi.
Lahjoita neulelankoja! Olisiko Sinulla pieniä tai suuria lankakeriä, joista voisimme neuloa sukkia ja pipoja SPR:lle sekä peitteitä Äiti Teresa -järjestölle? Langassa olisi hyvä olla vähintään 50% villaa. Lahjoitukset otetaan ilolla vastaan. Biojäte- ja istutuspussien taittelua la–su klo 10–17: Opiston osastolla voit kokeilla, miten sanomalehdestä saa taiteltua istutuspussin tulevan kesän puutarhakasveille.
Ruokalahja lasipurkkiin ja uusia herkkuja ruoantähteistä: Näet, miten helposti ilahdutat läheisiäsi kokoamalla ruokalahjan käytettyyn lasipurkkiin. Tai miten muuten lasipurkkeja voi hyödyntää. Pääset tutustumaan ruoantähteistä tai vanhaksi menossa olevista raaka-aineista valmistuviin herkkuihin. Kahoot -tietokilpailu la–su klo 12, 14 ja 16: Tule mukaan kielipäätä kutkuttavaan Kahoot-tietokilpailuun, johon voi osallistua älypuhelimella tai muulla mobiililaitteella. Tietokilpailun aiheena on kierrätykseen liittyvä sanasto eri kielillä.
Kierrätä oppikirjat! Opiston osaston kirjakierrätyksestä voit hakea erikielisiä kirjoja ja halutessaan vastavuoroisesti tuoda sinne kirjoja eri kielillä. Tarjolla on myös musiikkiaiheisia kierrätyskirjoja sekä kierrätyskeittokirjoja. Vapaa pääsy. Työpajat ovat maksuttomia ja avoinna kaikille. Opetuskielinä suomi ja englanti.
** Lisätietoja näytteilleasettajahausta ja tapahtumasta saat sähköpostitse tuotanto(ät)kierratystehdas.fi.